Fra tekniq.dk 04/11 2022

En lang række kølemidler i blandt andet varmepumper skal udfases. Bliv klogere på hvad det betyder for din forretning og få svar på de spørgsmål, der kan komme fra kunderne.

Varmepumper indeholder HFC-baserede kølemidler, som kan skade klimaet, hvis de slipper ud i atmosfæren. Af samme grund står de kølemidler til at blive udfaset på længere sigt på baggrund af en ny EU-forordning, der formentlig vil være klar næste år.

Debatten har fået en del luft under vingerne i denne uge på baggrund af en artikel på eb.dk. Her kan det tolkes sådan, at en lang række varmepumper, der bliver installeret i dag, vil være ubrugelige allerede om fem år.

Det har ført til en del spørgsmål om emnet til Energistyrelsen, ligesom TEKNIQ Arbejdsgiverne også har fået henvendelser fra installatører, der er blevet usikre på fremtidsudsigterne. Det korte svar er, at der er ingen grund til panik, da en eventuel ny F-gasforordning med stor sandsynlighed kun vil omfatte nye installationer af varmepumper.

– Der er slet ikke truffet nogen beslutning endnu, og selv hvis det sker, så vil man fortsat kunne få påfyldt kølemiddel på sin varmepumpe. Der er derfor ikke tale om, at man om få år kan stå med en nyere varmepumpe, man bliver nødt til at skrotte på baggrund af udfasningen af visse typer kølemidler, siger Richard Schalburg, specialkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Levetid og forbud
Derudover er det vigtigt at holde sig for øje, at langt hovedparten af de varmepumper, der bliver installeret som erstatning for olie- og naturgasfyr, er monoblokanlæg, der ikke skal have påfyldt kølemiddel på samme måde som split-anlæggene.

– Over en årrække kan det være, at kølemidlet ikke må anvendes længere. For eksempel kølemidler med over 2500 GWP, som fra 2030 ikke må anvendes til servicering længere, men så vil det formentlig hænge sammen med, at mange produkter har nået enden på deres levetid, siger Richard Schalburg.

Vi hos H-Energi følger udviklingen så vi sikre at at vi altid leverer lovlige varmepumper
Det er værd at bemærke at din gamle varmepumpe stadig kan serviceres selv om for eksempel kølemiddel R 410 bliver ulovligt at bruge i 2025
Forbudet betyder at vi ikke må sælge pumper med R 410 efter 31-12-2024.

Vi anbefaler således vores kunder R32 og R290-Propan